0186 - 68 06 13 (ma t/m vrij 08:00 tot 22:00, weekend en feestdagen 09:00 tot 17:00) crematorium@hethoekschehof.nl

Cremeren van je paard

Een crematie van je paard of pony, hoe gaat dat in zijn werk?
Lees er alles over op deze pagina!

 

Ga direct naar het aanvraagformulier voor de crematie van je paard
  1. Home
  2.  » Cremeren van je paard

Cremeren van je paard of pony

Sinds enige jaren is het wettelijk toegestaan om je paard of pony te laten cremeren in specifiek voor paardencrematies ingerichte crematoria. Het beeld dat je paard wordt weggesleept en later door de destructiedienst wordt opgehaald behoort daarmee tot de verleden tijd. Met een crematie kun je op een respectvolle manier afscheid nemen van je geliefde paard. Paardencrematorium Het Hoeksche Hof heeft alles in huis voor een waardig afscheid.

Een crematie van je paard: hoe werkt het?

Mocht je besluiten dat je je paard wilt laten cremeren, dan is het fijn om te weten hoe dit in zijn werk gaat. Bij het cremeren van paarden komt natuurlijk veel meer kijken dan bijvoorbeeld bij een hond of kat. We leggen je hier graag uit hoe het crematieproces verloopt, wat je kunt verwachten en welke mogelijkheden er zijn.

Speciaal vervoerSpeciale trailer voor vervoer van paarden

Wanneer het nog mogelijk is om je paard levend en op een dierwaardige manier te vervoeren, dan kun je ervoor kiezen je paard zelf te brengen of door ons te laten ophalen met een normale (onopvallende) paardentrailer.

Komt je paard thuis te overlijden of bij je dierenarts of dierenkliniek, dan kunnen wij je paard op afspraak ophalen met onze speciaal hiervoor geschikte aanhanger. We nemen je paard op een rustige en respectvolle manier mee, zonder gesleep naar de weg en zonder grijpers.

Benieuwd hoe dit vervoer in zijn werk gaat?
Meer informatie over speciaal vervoer

 

Afscheid nemen

Jouw wens staat bij ons centraal en je kunt zelf bepalen hoe je het afscheid geregeld wilt hebben. Wij vinden het belangrijk dat je dit kunt doen op een manier die voor jou goed voelt, zodat je het verlies op een goede manier een plekje kan geven. Toch is ons advies afscheid te nemen direct na het overlijden.

Zo kun je ervoor kiezen om je paard bij ons eventueel al een paar dagen tot rust te laten komen in het bijzijn van onze andere paarden en hem daarna hier te laten inslapen. We hebben hiervoor stallingsmogelijkheden en een speciaal ingerichte inslaapbox, waar jouw eigen dierenarts of een dierenarts die verbonden is aan ons paardencrematorium, je paard in jouw bijzijn op een nette en vredige manier kan laten inslapen.

Paardenbox van Paardencrematorium Het Hoeksche Hof

Crematie | Moderne crematieoven speciaal voor paarden

Paardencrematorium Het Hoeksche Hof heeft in Engeland een speciale oven laten ontwikkelen door de Facultatieve Technologies, een gerenommeerde Nederlandse ovenbouwer. De hypermoderne computergestuurde oven voldoet aan de strengste emissienormen van Europa, is energiebesparend en milieuvriendelijk.

De oven is zo ontworpen dat elk paard er probleemloos in zijn geheel in past. Het paard kan zo gecremeerd worden op een respectvolle manier en in de normale houding waarin het is overleden. Zelfs het grootste paard (van zeeuws trekpaard tot de grote shires) kunnen we zo op een gepaste wijze cremeren.

De crematieoven van Paardencrematorium Het Hoeksche Hof

Hoe breng je het paard in de oven?

Voor onze oven hebben we een speciale ovenlader laten ontwerpen, waarmee we ieder paard op een makkelijke manier de oven in kunnen brengen. We leggen het overleden paard vanaf een brancard in de ovenlader. Met behulp van een heftruck brengen we het paard met de ovenlader in zijn geheel in de oven, waarna we voorzichtig de bodem van de lader onder het paard vandaan halen.

Speciale heftruck voor het laden van de paarden in de crematieoven
De crematieoven van Paardencrematorium Het Hoeksche Hof

Hoe lang duurt een crematie?

De oven roteert langzaam waardoor de verbranding sneller maar vooral ook effectiever plaatsvindt. De gehele crematie duurt zo’n 3 tot 5 uur, afhankelijk van de grootte van het paard.

De as van je paard

Na de crematie blijven er stukjes zeer poreus bot en as over. Dit wordt netjes uit de oven verwijderd zodat er niets in de oven achterblijft en deze schoon is voor de volgende crematie. Hierdoor kan je er zeker van zijn dat de overgebleven as alleen van jouw paard is en dat je ook alle as van alleen jouw paard terug krijgt. Het geheel van as en stukjes poreus bot worden vanuit de oven in een speciale machine verpulverd tot fijne as. De overblijvende asresten van het paard bedragen zo’n 20-25 kg. Je krijgt de as terug in een speciale plastic bak, waarna je zelf bepaalt wat je hiermee wilt doen. Je kunt de as zelf komen ophalen of door ons aangetekend aan jou laten verzenden.

Aandenken aan je paard | Urnen, sieraden en andere aandenken

De meeste mensen kiezen ervoor een kleine urn aan te schaffen om een gedeelte van de overblijvende as in te bewaren. We hebben urnen in alle soorten en maten, maar ook sieraden waarin een klein beetje as bewaard kan worden in ashangertjes, -bedeltjes en/of -kralen. Populair is de optie om aan de hand van een aantal foto’s een beeld van het hoofd van je paard te laten maken. Ook kun je een armbandje, ketting of (sleutel)hanger laten maken van de manen of de staart van je paard.

Het resterende deel van de as kan je meenemen en thuis uitstrooien over de wei of rijbak. Overblijvende asresten, of eventueel alle as, kun je eventueel bij ons uitstrooien op onze speciale as-weide of tegen extra betaling vanuit de lucht over je eigen land of over water. Op onze as-weide is het daarnaast mogelijk om een herdenkingsboom te planten op de asresten van je paard.

Bekijk ons aanbod urnen, sieraden, beelden en meer

Voorbeeld van sieraden
Voorbeeld van paardenurnen
Voorbeeld van een emotiebeeldje uit de collectie van Paardencrematorium Het Hoeksche Hof

Wat als je paard
komt te overlijden?

Je paard rijden, verzorgen en onderhouden is één, maar wat nu als je paard komt te overlijden of dat je hem/haar noodgedwongen moet laten inslapen? Dit wil je uiteraard graag op een respectvolle en waardige manier laten doen. Je wilt je paard laten cremeren, maar hoe gaat dit eigenlijk in zijn werk? Deze video geeft je een kijkje binnen Paardencrematorium Het Hoeksche Hof.

Paardencrematorium Het Hoeksche Hof

Wat kunnen we voor je betekenen?
Wij ontzorgen je graag, zodat jij alle tijd hebt om afscheid te nemen van je geliefde paard of pony. Zo verzorgen we het traject van het vervoer en de crematie tot aan een mooie herinnering in vorm van een urn of as-sieraad.

VERVOER VAN JE PAARD

Wij zorgen voor respectvol en gepast paardvriendelijk vervoer. Met onze speciale trailer en aanhanger maken we dit mogelijk in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.

TARIEVEN VERVOER EN CREMATIE
Wat zijn de kosten om je paard te laten cremeren en vervoeren?
HERINNERING AAN JE PAARD
Het Hoeksche Hof verzorgt ook de mooiste urnen, kunstwerken en sieraden ter herinnering.

Ervaringen van onze klanten

Foto van Margot Mulder op haar paard

"Inmiddels is het alweer bijna een jaar geleden dat mijn fjordenmerrie is overleden, het leven met zomer-eczeem werd haar ondraaglijk. Ondanks het blijvend gemis en verdriet kijk ik positief terug op het afscheid. En dat mede dankzij de manier waarop jullie mij met alle goede zorgen en liefdevolle service waardig hebben bijgestaan. Degenen die deze dag van dichtbij hebben meegemaakt, staan nog goed bij wat voor impact deze gebeurtenis heeft gehad op mijn 2 andere Fjordenpaarden. Zij hebben in alle rust en op eigen tempo afscheid genomen en dat heb ik dan ook zeker gemerkt in de verdere rouwperiode. Nogmaals, dank jullie wel."

- Margot Mulder -

Heb je vragen?

Afscheid nemen van je paard is niet niks. We kunnen ons voorstellen dat je met veel vragen zit. Wil je meer informatie of antwoorden op je vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op..

Paardencrematorium
Het Hoeksche Hof

Volgerlandseweg 6
3281 KV Numansdorp
0186 – 680613 (ma t/m vrij 08:00 tot 22:00, weekend en feestdagen 09:00 tot 17:00)

www.paardencrematorium-hethoekschehof.nl

© 2018 - Marketingondersteuning.nl

Wegens de door de overheid ingestelde avondklok zijn wij van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar tussen 08:00 uur en 20:30 uur!!!